[ Ät fet mat – bli frisk och smal. ]

[ Ät fet mat – bli frisk och smal. ]

Ikväll har jag & mamma varit på en grymt intressant föreläsning av Lars-Erik Litsfeldt. Den handlade om att man skulle äta mer fett och bli frisk och smal. Att man ska byta ut kolhydraterna mot fett istället!

Lars-Erik har tydligen diabetes typ 2 och hade med hjälp av denna diet gått ner massvis i vikt samt blivit av med diabetes medicin och mådde mycket bättre nu än när han åt den mat som rekommenderas till diabetiker (tallriksmodellen typ).

Han rekommenderade att äta Omelett till frukost innehållandes ett halvt Bacon paket och 1 ägg samt 3 äggulor och grädde. Låter som rena rama fett kalaset va? ;) Men tydligen så ska denna frukost göra så att blodsockret håller sig i balans, att kroppen inte "sparar" på fett och att man håller sig mätt läääääääänge. Och sen till middag kunde man äta kött eller fisk och försöka utesluta kolhydraterna helt!

Han pratade även lite om att läkemedelsföretagen inte ville "erkänna" (vet inte vilket ord jag söker :P) att diabetiker kan bli friska (eller iaf bra mycket bättre) på detta enkla sätt eftersom att då förlorar de flera hundratusen "kunder" som köper deras mediciner. Vilket jag tror till 100% på! Om deras "kunder" blir friska..ja då förlorar dem ju en massa pengar? Allt styrs av pengar. Har hört flera rövarhistorier om liknande saker tidigare.

Han sa massvis med intressanta saker så jag önskar att ni kunde vara med på föreläsningen hela högen! :) Han tog upp ett flertal exempel på hur detta har hjälpt honom och andra med diabetes samt visat hur mycket socker ett mörkt bröd innehåller. Bröd vi tror är nyttigt (grovt bröd, nyckelhålsmärkt och hela kittet) innehåller cirka 15 sockerbitar eftersom all stärkelse i brödet görs om till socker i magen. Jag ska fan aldrig mer äta bröd! :P

Många på föreläsningen undrade såklart "men vad ska man äta då?" och han tyckte att när man gick och handlade så skulle man försöka tänka på vad våran typ gammelgammelgammel farfar hade köpt med sig för mat hem. Hade någon från den tiden gått in i en matbutik idag så hade han inte känt igen nånting nästan förutom fisk/köttdisken.

Själv tycker jag det hela känns rättså logiskt.
Vi blir mer och mer överviktiga pga av hur vi äter. Känns rättså logiskt att man kan gå ner i vikt och håller en sund vikt om man äter som "man gjorde förr" då övervikt inte alls var ett lika stort problem. Sen är väl den stora frågan om jag verkligen orkar gå på en sådan här diet? ;) I´m lazy! Jag tänkte i alla fall testa att äta hans frukost förslag samt dra ner på kolhydraterna rejält (inte utesluta helt dock) och se om det händer någon skillnad på mitt eget välmående! :) Jag hoppas mest på att frukosten ska hålla mig mätt, och det läääääänge! :P

Är man diabetiker eller har tex. reumatism så tycker jag man skall ta och läsa hans bok, helt klart. Det är ju värt att testa? Inte sant?!

HÄR kan ni läsa lite om hans bok :)

17 svar på ”[ Ät fet mat – bli frisk och smal. ]

 1. Nja att stoppa i sig dåliga fetter som t.ex
  bacon
  tror jag absolut inte på. Tänk på kolestrolet och på fettet i blodkärlen! Däremot tror jag det är bra att byta ut snabba kolhydrater mot långsamma och dra ner på kolhydraterna och öka proteinet ett snäpp. Och äta mer grönsaker! Pauluns GI-metod gillar jag för han förespråkar just att byta ut snabba kolhydrater mot långsamma och äta bra i övrigt. (dvs inte äta dåliga fetter) Han har skrivit många böcker i ämnet och skriver att vissa diabetiker kan dra ner eller sluta med insulin genom att ändra sin kost. Att vi är mer överviktiga idag beror också på att vi rör på oss för lite. Förr, när man arbetade mer med kroppen behövde man fetare mat för att klara av tungt arbete. Idag behövs inte det.

 2. Tror också på det där med att äta som man gjorde förr och inte massa light osv. MEN man får ju tänka på att förr jobbade man annorlunda också. Mer kroppsarbete och rörde sig mer :) Så en kombination av sån mat och röra sig mer tror jag funkar kanon för nästan alla

 3. Oh det där lät ju som en riktigt intressant föreläsning! Och den frukosten lät ju verkligen som värsta fett bomben haha. Jag brukar äta ”omelett” till frukost men då med ett eller två ägg, liten skvätt möjlk, paprika, gul lök och zucchini :) Det känns ju lite nyttigare hehe.

  Det var jätteskönt med promenad. Fick med mig två killkompisar. Ville ta rundan som går på ca 3 timmar men det var de inte så pigga på hehe. Så det blev åtminstone 1 timme :)

 4. Jorå. Perioder då jag ätit lite kolhydrater (typ kött, sallas o bea-sås) har jag gått ner i vikt. Dock älskar jag pasta (och baguette någon gång ibland) så helt skulle jag inte vilja ta bort. Men visst hjälper det!

 5. En sak är säker, att bara äta fett och inga kolhydrater är ju inget nytt direkt då atkins kom fram med denna diet på 60 talet redan och ALLA forskare och läkare är överens om att detta fungerar men är livsfarligt för hjärt och kärlsjukdommar då allt fett sätter sig i krälen som sen resulterar i kärlkramp och sen hjärtinfarkt..

  Känner många som gått på sådana dieter och mår riktigt jävla kasst efter ett tag för dom får förstoppning pga att dom inte får i sig tillräckligt med fiber när dom bara äter fett och proteiner.. kroppen blir orkeslös för att den inte har något bränsle att göra av med osv osv… listan kan göras lång.

  Skit i ALLA dieter och ät med sunt förnuft! Halva tallriken grönsaker och resten 1/4 del var av så kommer alla må bra för det var faktiskt så dom åt förr i tiden (rotfrukter, kött & potatis)

 6. Nadja: Men det han förespråkade var inte Atkins! :P Han menade på att man inte ska äta mer proteiner än vad man gör idag eftersom att för mycket proteiner inte är hälsosamt :) Och att fett ska ha negativ effekt på hjärtat etc ska tydligen vara motbevisat redan 3 år efter att den ”nyheten” dök upp :) Det är bara vi som lever kvar i gammalt.

  Och att äta halva tallriken med grönsaker tror jag inte alls på, man får ingen energi av grönsaker som håller länge.

  Och eftersom potatis innehåller stärkelse så är potatis värsta sockerbombem för magen egentligen. Precis som pasta.

 7. Nadja: Du blir mätt på fettet! Och eftersom du äter fett så lagrar inte kroppen fett utan förbränner det istället. Det var två personer med diabetes på föreläsningen. Båda hade Diabetes typ 2 och var gravt överviktiga och gick inte ner i vikt av tallriksmodellen som de blev tillsagda att följa. De blev istället sämre och fick lov öka sin medicin!

  Sen när L-E en dag satte sig och googlade så hittade han igen denna diet och människor som gått ner i vikt av den. Han tyckte såklart det var extremt konstigt att de åt fett när han blev tillsagd att låta bli fett och socker. Men en dag så åt han bacon och ägg omelett och han höll sig för första gången på jättelänge mätt långt över lunchtid..och efter 2 dagar så lät han bli sin morgonmedicin och kollade blodsockret efteråt som till och med såg bättre ut än vad det gjorde när han åt havregrynsgröt och ”nyttigt” bröd till frukost + medicinen!

  Idag så åt han fortfarande samma frukost som höll honom mätt över lunchtid. Så till lunch tog han kanske en kopp kaffe och en ostskiva ungefär. För att sedan äta en fettrik lunch! Typ kött med sås på grädde och lite champinjoner.

  Han sa så mycket intressanta saker som jag inte hade den blekaste om! :P

 8. Vi får se hur dessa människor mår om några år, tvivlar på att de kommer må bra. Visst kan de sluta med insulinet men de kanske får börja med mediciner mot dåliga blodvärden/högt kolestrol m.m? Jag anser att mer vetenskaplig forskning behövs innan man kan säga och förespråka att en diet eller en kosthållning är bra. De som är utbildade näringsfysiologer som tex Fredrik Paulun och som tar till sig senaste rönen och forskningen lyssnar jag på. Självklart hade han lågt blodsocker efter ägg och bacon frukost i och med att han utlämnar kolhydraterna! Det säger sig självt! :-) Grönsaker mättar om man äter rätt sorts grönsaker, isbergssallad ger ingen energi och det håller sig ingen mätt på. Däremot morot, vitkål, broccoli och alla baljväxter osv osv.. Nåja, det här kan man älta i timmar för det är intressant! :-)

 9. Jag tycker att de som motsätter sig ska gå in på kostdoktorn.se och läsa på lite :) Fett orsakar INTE hjärt- och kärlsjukdomar. Kroppen är byggd för att äta mycket fett, lagom med protein och en begränsad andel kolhydrater.

 10. Mycket vettig sida.. men fett från bacon är ju inte det bästa, jag tror helt klart att rätt fett och mindre socker är det enda rätta, men det finns mycket bättre fett än från t.ex. griskött.. Typ nötter, avocado osv osv.. Jag tror säkert att hans sätt kan göra resultaten bättre.. men det beror på vad man utgår ifårn. Äter man massa mackor och godis och byter ut det mot fett blir man ju säkert både smalare och friskare, men allt är relativt. Man borde ju kanske sträva efter det bästa med minst minus, och inte det som är ”okej” i jämförelse med något annat. Sedan måste man komma ihåg att människor inte bara åt annorlunda förr utan också levde på ett helt annat sätt..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *