Hur behandlar man kvinnligt håravfall? 

Hur behandlar man kvinnligt håravfall? 

Hur behandlar man kvinnligt håravfall?  – I samarbete med Akacia Medical

Jag fick en förfrågan att skriva om kvinnligt håravfall och hårtransplantation och kände att ja, det här vill jag faktiskt vara med och informera om! Inte för att jag just idag har problem med håravfall utan jag har väldigt mycket hår och dessutom väldigt långt. Men vad skulle jag kunna göra om jag faktiskt har ärftligt håravfall i släkten? (Min mamma har ju väldigt tunt hår så jag kanske bör vara uppmärksam…?) Och nu när jag läst på om kvinnligt håravfall så inser jag ju att det handlar inte enbart om gener för oss kvinnor.

Eftersom jag har väldigt mycket hår och väldigt långt hår så skulle nog faktiskt jag bli väldigt stressad om jag märkte att mitt hår började tunnas ur. Mitt hår är en sådan stor del av mig!

Hur skulle jag märka om jag börjar få kvinnligt håravfall? 

Tydligen så börjar 10-15% av alla kvinnor någon gång i livet tappa hår eller vara med om att det tunnas ut. Oftast är detta något som börjar när man är runt 50-60 år, så jag borde ju inte behöva oroa mig än förhoppningsvis. En av skillnaderna mellan kvinnligt och manligt håravfall är dock att för oss kvinnor så är det svårare att upptäcka eftersom det händer väldigt gradvis och det är jämnfördelat över hårbotten. Män brukar ju många gånger få ”vikar” vilket är ett tydligt tecken inte vi får.

Det är dock inte enbart generna som spelar roll utan det finns även andra orsaker till kvinnligt håravfall som: Stress, problem med sköldkörteln, bieffekter av mediciner, näringsbrist eller järnbrist & hormonförändringar är några av orsakerna. Flera av dom här sakerna känner jag ju faktiskt till sedan tidigare om jag bara tänkt till. Jag har hört ofta om andra som har tappat håret av stress, hormonförändringar vid förlossning, klimakteriet & som faktiskt fått det som biverkning av någon medicin.

Hur behandlar man kvinnligt håravfall? 

Det finns en behandling som heter PRP. Den ska bromsa och väcka nytt liv i hårsäckarna som ligger i en förlängd vilofas. PRP behandlingen går ut på att man tar ett mindre blodprov som centrifugeras och injiceras i det området som ska behandlas. På det här sättet så sätts blodcirkulationen och celldelningen igång vilket för att svaga hårsäckar återhämtar sig. Så om hårsäckarna inte återhämtar sig efter håravfall som är orsakat av tex stress eller mediciner så kan det alltså räcka med PRP-behandling (3 stycken rekommenderas). PRP-behandlingen fungerar på samma sätt som den kända ”vampyrbehandlingen” som var riktigt populär för huden för en tid sedan.

Handlar det däremot om ärftligt håravfall så kan man behöva en hårtransplantation för att få mer effektiv hjälp. Det kan alltså kanske inte räcka med att väcka liv i svaga hårsäckar med en PRP-behandling. Tyvärr så verkar kvinnligt håravfall så mycket mer komplicerat än vad det är för män. Eftersom när män tappar håret så handlar det oftast om testosteron. Och man tar hårstrån från områden utan testosteron och flyttar till hjässan där håret har försvunnit. Och sedan får män oftast behålla det livet ut. Men för oss kvinnor så får man ingen livstidsgaranti eftersom det är många fler faktorer som kan spela in & påverka. Typiskt va?

Jag skulle antagligen känna mig halv om jag tappade mitt hår & tycka att det var väldigt jobbigt psykiskt.

Så jag kan med handen på hjärtat erkänna att jag skulle göra något åt det hela & det var därför jag kände att jag ville göra det här samarbetet med Akacia Medical & få ut lite information till er angående detta & jag tyckte faktiskt att det var lite roligt att få lära mig mer om detta.

Jag håller tummarna att jag får behålla mitt hår. Men annars vet jag (och ni ♥) att det finns hjälp att få!

Det här inlägget har jag skrivit i samarbete med Akacia Medical

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *