Doftlampa från Maison Berger.

Doftlampa från Maison Berger.

Har du testat en doftlampa? Jag hade knappt hört talas om detta fenomen förrän nyligen! Jag har en bekant som säljer dessa via sin hemsida Gosa Home så jag har ju sett att hon skriver om dom ibland på sina sociala medier men liksom aldrig riktigt fattat grejen innan jag faktiskt läste om dom på hemsidan. Dessa lampor sprider en doft samtidigt som dom renar luften. Alltså va? Dessutom uppfanns denna typ av katalytiska lampa 1898 (med doft kom på 1930-talet). Alltså va? Vilken sten lever jag under?

Vad är en doftlampa?

Lampan jag har är en katalytisk doftlampa från Maison Berger. Denna lampa sprider en doft samtidigt som den renar luften. Själva reningsprocessen går till så här: Lampan drar till sig molekyler och när molekylerna träffar legeringen på brännan så slås dom sönder tillbaka till atomer och på så vis renar denna lampa luften. Förstod ni? Jag förstod sådär så för säkerhetsskull läs på Gosa.se.

Detta innebär i sin tur att allt som luktar illa försvinner. Lampan tar alltså bort den förorenade luften och inte bara täcker den med en doft som en rumspray gör tex. Det här kan jag intyga att det stämmer eftersom jag har ett rum där jag har ett gammalt skrivbord som luktat lite (mycket) unket. Den doften är helt borta! Det är helt sjukt. Och då har jag bara haft lampan i det rummet en gång och doften har inte kommit tillbaka. Det är nästan så jag inte tror själv att det är sant men jag har gått in flera gånger bara för att se om den här ”gammal möbel” doften kommit tillbaka men inte än så länge i alla fall!

Lampan kan tydligen även hjälpa om man är pollenallergiker eller husdjursallergiker. Jag är lite mindblown över detta men kan inte se om det stämmer då jag tål både pollen och husdjur. TACK OCH LOV. Peppar peppar.

Men ni ska inte tro att lampan renar luften till 100% för det gör den inte eftersom vi lever, andas och har ventilation i våra hus.

Vad är det som gör att doftlampan gör just det, doftar?

Jag jämför denna lampa med en fotogen lampa minus det faktum att den lampan faktiskt inte lyser. Att denna kallas lampa är lite missvisande enligt mig. Men precis som en fotogenlampa så finns det bränsle och en veke! Och man ska elda lampan en kortare stund (2 minuter) för att sedan låta lågan slockna och invänta att doften sprider sig i rummet!

Bränslet är självklart inte fotogen eller lampolja utan en alkoholbaserad vätska med parfym (ska vara skonsam för miljön). Dofterna består av 90 % renaste alkohol och 10 % osmotiskt vatten samt några droppar koncentrerad parfym. Alkoholen förbränns vid en viss temperatur och det är tydligen i den processen som the magic happens. Lampan börjar rena luften och samtidigt sprider den en doft.

Det finns en sjuklig mängd (okej lite överdrift) med olika dofter och doftlampor.

Är ni nyfikna på en doftlampa så lycka till, ni kommer ha beslutsångest både när det gäller att välja en lampa och sedan att välja doft. Jag hade stora problem med detta!

Jag har doftlampan som heter Orginelle och det är tydligen så här den första doftlampan för den privata marknaden såg ut på början på 1900-talet! Alla lampor ser ut som större varianter av lyxiga parfymflaskor! Den säljs i ett giftset så man får en doft med denna som heter Oriental Star med noter som Bergamotte och kokos som top, Röda bär, persika och jasmin som mellan och Vanilj, amber och patchouli som botten not. Jag har inte testat denna ännu!

Doften jag har testat beskrivs så här och är en av storsäljarna:

”Exquisit sparkle är en uppfriskande lyxig doft av bubbel.”

Och jag måste nog erkänna att jag tydligen inte vet hur champange faktiskt doftar. Billigt vin hade jag nog känt igen men det vill man nog inte ha som doft ;) Toppnoterna i denna är Grapefruit som övergår till liljekonvalj. Mellannoterna är: Ros, Liljekonvalj, Patchouli och svarta vinbär. Botten noterna är: Viol, Mysk och champange.

Man kan styra hur stark doft man vill ha. Om man stänger av lampan tidigare = mildare doft. Är man doftkänslig eller bara vill ha en mildare doft kan man dessutom späda ut doften med en neutral doft = ännu mildare doft. Eller använda en neutral doft kort och gott!

Maison Bergers har doftkodat sina flaskor och delat in dom i doftnoter så det är ganska enkelt att i alla fall hitta till sin favorit typ av doft. Min Exquisit Sparkle har en brun markering = ”Brun – Kryddiga, varma dofter med söta och orientaliska inslag.”. Gosa Home har i alla fall väldigt många dofter och jag tror jag såg nu att dom har en Mandarin doft. Jag som älskar mandarindoft! Denna ska jag testa nästa gång, var så säkra!

Dom flesta flaskorna från Maison Bergers verkar vara på 500ml och kostar 189kr. Hur länge en doft räcker beror såklart på hur länge och mycket man använder lampan. Men med Exquisit sparkle så kan jag släcka den ganska snabbt och doften räcker väldigt länge! Jag hittar ingen uppskattad tid på hemsidan men misstänker att det kan vara väldigt svårt att ange då det hänger lite på hur man använder den.

Bild från Gosa Home

Hur använder man en doftlampa?

Precis som bilden ovan visar. Men att vänta 20minuter på att tända lampan behöver man bara göra när veken är ny! Jag följde det här klippet på youtube som finns på hemsidan för jag var lite rädd att göra fel eller missa något steg första gången.

Mitt första intryck av en doftlampa?

Jag upplever att jag får en doft som håller i sig i hemmet väldigt mycket längre än tex ett doftljus. Och jag är helt wow:ad av att doften i rummet med mitt gamla skrivbord ala gammal möbeldoft är borta. Jag förstår knappt att denna lampan faktiskt fick bort doften? Och nu någon vecka senare så är den fortfarande inte tillbaka? Jag förstår inte riktigt.

Min förhoppning är att hitta en doft som kommer bli ”Min doft”. Ni vet en doft som associeras med att komma in genom dörren hos mig. Ungefär som att komma hem till nybakta bullar bara att det inte är den doften man välkomnas av.

När jag läser runt bland recensionerna på hemsidan så märker jag ju att människor verkar köpa fler doftlampor än en och det kan jag förstå. Dom är så galet fina! Jag har såna problem med vilket rum och vart jag vill placera min för stunden. Jag tror att den kommer få en egen plats i vardagsrummet snart. Jag är lite sugen på att ha en till sovrummet.

Vad kostar en doftlampa?

Dessa från Masion Bergers ligger mellan 449 för en mindre modell och 5999 för en större modell. Min ligger på 749sek och då ingår en doft på 250ml.

Spridda skurar alltså. Och dofterna på 500ml kostar 189sek styck!

Nu ska jag sluta ranta på om denna doftlampa. Jag ska försöka testa lite fler dofter och recensera dom tänkte jag och när jag hittar MIN DOFT då jäklar kommer jag meddela den till er! :) Jag är supertrött för stunden så diverse stavfel får vänta med att ändras till en annan dag…..;) Hoppas ni överlever, haha!

Är det bara jag som levt under en sten och inte testat en doftlampa tidigare? Har du testat? Let me know! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *