har ni vaccinerat er?

har ni vaccinerat er?

Det är många diskussioner om detta just nu. Vaccinera sig mot svininfluensan eller inte? Egoina har uttalat sig i sin blogg om att hon inte tänker vaccinera sig och nu har hon tydligen fått en hel del kommentarer angående detta. Och eftersom jag har kommenterat hennes blogg och sagt att jag inte heller tänker vaccinera mig och att jag förstår henne och är på hennes sida i det hela så har självklart jag fått en kommentar angående detta (från en anonym person såklart):

”jag orkar inte med folk som dig!!!! alla i riskgrupperna KAN INTE VACCINERA SIG. då är det dumma, egoistiska människor som DU som står för smittningen som kan kosta dem livet.

VACCINERA DIG FÖR DINA MEDMÄNNISKORS SKULL.

för övrigt så har du säkert inget emot annan vaccinering, såsom hepitit a och b, vaccingering mot livmoderhalscancer? vad är skillnaden???????????

tips: läs på i frågan!”

Jag har aldrig vaccinerat mig mot vanlig influensa heller för jag har aldrig haft vanlig influensa och känner knappt någon som haft det. Hur många är det inte som dör i vanlig influensa varje år? Det kanske är mitt fel att dem dör också? Enbart mitt fel såklart. Ska man tänka på det sättet så bör man nog vaccinera sig mot allt som finns, right? Jag har läst på om vaccinet och om svininfluensan och JAG har kommit fram till att JAG inte kommer ta det. Läkare är till och med oense om vaccinet? Det är klart att alla kanske inte ser det som en självklarhet att faktiskt vaccinera sig? Ni får mer än gärna kalla mig okunnig men jag tycker inte det känns ok att ta ett vaccin som läkare inte ens kommer överens om det verkligen behövs eller inte. Jag blir förvirrad när jag läser om att det innehåller kvicksilver, Squalene och annat som många verkar sätta sig emot. Diskussionerna o vaccinet gör att jag inte vill vaccinera mig. Det känns inte som en självklarhet att ta det.

Jag skäller inte på er över era val så jag hoppas att ni respekterar mitt. Sen är det klart att jag, som alla andra, kan ändra mig framöver men som det känns nu så kommer inte jag vaccinera mig.

Har du vaccinerat dig? Har du inte vaccinerat dig? Varför har du vaccinerat dig eller varför har du inte gjort det?

36 svar på ”har ni vaccinerat er?

 1. Jag kommer inte vaccinera mig. Jag är sällan sjuk så det skulle inte förvåna mig om jag ist blir sjuk av vaccinet isf. Jag litar mer på mitt immunförsvar. Blir jag sjuk så blir jag och då är det väl meningen. Jag vill inte skjuta in en massa skit i min kropp, punkt slut.

  Den som har kommenterat har skrivit att alla i riskgrupperna kan inte vaccinera sig, vad menar han/hon med det?

 2. Jag har inte vaccinerat mig och jag tänker inte göra det; anledningarna är många men för att göra en lång histora relativt kort så; jag tror inte på vaccinet. Precis som du har jag läst om det och hört både ris och ros. Många jag känner har vaccinerat sig och haft jätteont, somliga har t o m legat sjuka i en vecka eller så.
  Dessutom har jag aldrig råkat ut för ”dom vanliga” influensa-tågen; jag är sjuk max 3dagar om året (snuvig) och detta vid vår/höst då det är väderomslag. Jag har helt enkelt valt att lita på min egen motståndskraft istället för ett luddigt vaccin som vissa läkare prisar, andra säger är ”helt onödigt”.
  Sen, kalla mig knäpp – men jag tror faktiskt att ens psyke spelar in: är man rädd för att bli sjuk så tror jag att man blir mer mottaglig för bacillerna. Jag orkar inte lägga ner energi på att gå runt och vara orolig för något som ”kanske” kommer – bättre att oroa sig när dagen väl är kommen.

 3. Jag ska vaccinera mig och alla runtomkring oss med för vi har sagt att dom som inte gör de får inte komma hem till oss för att vi vill inte riskera livet på Angelina som tillhör en riskgrupp eftersom hon är så liten…

  Våra vänner ska vaccinera sig fast vissa inte ens tänkte göra de först, sen kom dom på att dom vill inte leva med tanken att dom kan vara orsaken till att Angelina kanske får de och inte överlever det.

 4. Rätt.. Jag ska INTE göra det heller. Jag har inte kännt mig sjuk och om jag inte dör av svin.. så dör man väl av något annat.. right?

 5. Jag tänker inte heller vaccinera mig! :) Jag tror inte man kan famställa ett vaccin på mindre än 6 månader å anse att det är ”BRA” … Flera av mina kompisar har vaccinerat sig, men blivit väldigt dåliga efter! Så jag kan inte annat än hålla mig dig! =) Dum kommentar, man har väl en egen vilja :S

 6. Jag vill inte vaccinera mig för jag vill inte ha de två ämnen i mig (kvicksilver o ngt annat som jag aldrig kommer ihåg namnet på, men som inte är så bra för kroppen). Jag menar, KVICKSILVER!!! In i kroppen!? De varna oss för att äta viss fisk för att det är kvicksilver i dem, men när det gäller sjukdomar..

  Till hon som kommenterade (och precis som föregående talare): De flesta landsting har satt prio 1 på att vaccinera riskgrupperna först. Så får de inte vaccin så är det nog skyll-sig-själv-regeln om de blir smittade (de har valt att inte gå dit).

 7. Jag tillhör riskgrupperna och vill vaccinera mig, men jag hör till de som inte vet om jag tål vaccinet… så det är som pest eller kolera för min del.
  Antingen inte vaccinera och riskera att dö om jag får influensan eller vaccinera mig och riskera att bli dödligt sjuk pga vaccinet.
  Det är inget roligt val.

  I veckan ska jag försöka ta pricktest och hoppas att det fungerar.
  Kan jag inte ta det så får jag hoppas att jag inte stöter på någon som har influensan och inte vaccinerat sig :( Tur att man numera bor i en lite mindre stad och slipper sitta på T-banor och bussar och sånt där flunsan sprids snabbare :)

 8. ja men precis.
  sen vet man ju aldrig, hade man haft någon nära som varit i riksgruppen hade man kanske tänkt annorlunga – vad vet jag.

 9. jag tänker inte heller vaccinera mig och det jag inte fattar är: om alla andra vaccinerar sig, om riskgrupperna ligger före med vaccinering och jag låter bli, varför bli de så förbannat sura? då ska isåfall influensan bara drabba oss som inte har vaccinerat oss, om vaccinet nu har någon funktion. då borde de vaccinerade känna sig säkra och uppenbarligen har de flesta vaccinerat sig för att ”man ska det” och inte för att det skulle vara till någon nytta. (vad vet vi om vaccinet egentligen?)
  dessutom så ska man undvika vaccinationer för att det sätter ner immunförsvaret. om man preparerar sig med vaccin och motgifter så kommer kroppens egna försvar inte ta ställning när man väl drabbas. jag menar, världen har gått igenom pest, kolera, spanska sjukan och trots detta finns fortfarande en hel värld av människor.
  OCH, jag tror att man måste vara ett svin för att få svininfluensa, så KARMA folket! karma!

 10. Hej!
  Jag har vaccinerat mig för att jag arbetar med människor som är i riskgruppen. Samt att jag har mycket barn och ungdomar i närmaste familjen. Så jag har inte vaccinerat mig för min egen skull, utan för mina medmänniskor.

 11. Jag hade redan bestämt mig att jag och sonen skulle vaccinera oss men sen efter att ha läst på bla Egoinas blogg så började jag fundera. Så mycket jag inte visste! Känns ju inte helt säkert att ta ett vaccin som inte är 100% testat men samtidigt så skulle jag väl få jordens sämsta samvete om jag inte vaccinera Elliott och han sen blir sjuk. Det värsta med hela sjukdommen tycker jag dock är att läkarna inte verkar fatta att folk faktiskt har det. För typ 90% av dom som har dött har ju varit på sjukhuset i tid men har blivit hemskickade igen. Så bara det känns ju som en anledning att vaccinera åtminstonde sonen. Han går ju även på dagis så det lär ju komma dit. Hörde från min syster nu att dom har fått svinis på hennes barns dagis. Men dom är ju vaccinerade redan så det är ju lugnt.

  Ja som sagt jag är lite förvirrad för egen del men Elliott kommer mest största sannorlikhet att vaccineras. Själv hatar jag ju sprutor så där spelar ju också en liten del in.. :/ Blä blä blä!

 12. Jag har inte gjort det och lär inte göra det heller.. Det känns faktiskt inte så megabra spruta in något som inte är testat så bra..

 13. S: Ja jag tycker att det är hemskt att man ska få skit pga vad man väljer. Vissa tycker ju att man är dum i huvudet om man vaccinerar sig medans andra tycker man är det om man inte gör det. Vad hände med att respektera andras beslut? Det är väl ändå deras liv? Och om dom råkar smitta nån så ligger väl ansvaret lika mycket på den smittades axlar om den inte heller har vaccinerat sig. Och som du skriver också så lär man ju inte döda hela jorden bara pga att man valt att inte vaccinera sig. För som du skrev så bland dom som har dött så har det ju varit folk i riskzonen. Så visst har man folk runt omkring sig som ligger i riskzonen så kan man väl tänka på att vaccinera sig för deras skull men när man inte har det så känns det ju lite onödigt att spruta in en massa gift i kroppen på en.. :/

  Ja jag är varken för lr emot. Mig kvittar det lite. Men man blir ju nästan mer rädd för biverkningarna av vaccinet än av själva svinisen i sig.. :/

  Men vad man än väljer så tycker jag inte folk har rätten att lägga sig i! Det är helt och hållet upp till var och en! Alla har väl sina anledningar till varför eller varför inte man vaccinerar sig. Bara man själv kan stå för sitt val sen så tycker jag inte att man ska få nått skit överhuvudtaget!

  Som Egoina skrev; Om jag dör får ni gärna säga vad var det jag sa!

 14. Jag tänker INTE vaccinera mig, om jag inte blir tvingad genom jobbet. Av de enkla anledningarna att jag tycker det är irrelevant för friska människor att vaccinera sig och så har vi faktiskt ett immunförsvar av en anledning… Nej denna svininfluensa är så uppblåst av media och detta gör mig rent ut sagt förbannad! Jag har även pratat med läkare på jobbet som säger att de aldrig skulle spruta in det där vaccinet i folk. Och även om jag skulle vaccinera mig så kan jag iaf smitta andra om jag är i kontakt med såna som redan blivit smittade… De som tillhör riskgrupperna däremot tycker jag nog ska vaccinera sig. Och därför borde vaccinet gå till dem, inte till friska hypokondriker!!!

 15. Det enda som påverkas av vaccinering är Glaxosmithklines plånbok. Ett framstressat vaccin som inte testats ordentligt för att nojjiga politiker tror för mycket på vad som sägs i sensationsmedia gör ingen nytta för nån. Vaccinet är dessutom till för fågelinfluensan egentligen. Det handlar liksom om ett prototypvaccin och inte om nåt beprövat preparat som funnits på marknaden en längre tid.
  När svininfluensan var i farten i USA på 70-talet så vaccinerades ungefär 40 miljoner människor av ett framstressat prptotypvaccin (deja vú) till ingen som helst nytta. Biverkningarna innefattade bl.a. nervsjukdomar. Alla andra sätt att spendera skattepengar är bättre sätt.

  Och om man kommenterar så som den anonyme gjort så visar man inget annat än att man är totalt okunnig i frågan och egentligen bara borde hålla käften…

  My 2 cents =)

 16. jag kommer inte att vaccinera mig, av olika anledningar men jag vill inte stoppa in sånt i kroppen som tillochmed vissa läkare avråder en från, det är INTE mycket forskat kring detta och eftersom media säger att människor dött både av vaccinet och mot influensan finner jag ingen anledning att vaccinera mig. Om man drabbas, så är det väl så. Har man bra hälsa i övrigt ska man nog klara av en influensa, de säger att denna inte är värre än en vanlig influensa, jag tror att media blåst upp väldigt mycket och skapar oro med alla löpsedlar och överdrivna påståenden. alla har såklart olika åsikter men detta är min. förresten så har jag läst någonstans att om man vaccinerar sig klarar man sig mot att insjukna i svininfluensan, däremot bär man fortfarande på smittan om man får den. vilket betyder att man ändå kan smitta personer i sin närhet, bara det att det inte bryter ut hos dig?

 17. Men herregud man kan ju förfan inte gå runt och resonera så! Peka fingrar och anklaga ”tar inte du sprutan så är du självisk och dör någon så är det ditt fel”? Det går bara inte ihop och dessutom är det helt jävla idiotisk.

  Jag skulle egentligen ha vaccinerat mig igår men jag valde att inte göra det för jag är inte säker på att jag verkligen vill. Känner att vaccinet inte går att lita på och blev hastigt framkallad. Vem vet vad dom kan hitta i själva vaccinet om ett par månader , år?

 18. Hejsan.

  jag är en av dom som tycker man ska vaccinera sig. Jag och mina barn hade svininfluensan för två veckor sedan och barnen har varit sååååå sjuka. Hade jag vetat att dom skulle få må så dåligt av svininfluensan hade jag vaccinerat dom, absolut! DÄRFÖR tycker jag man ska vaccinera sig. Slippa bli så sjuka som dom var och även jag själv.
  Jag vet att jag hade den pga att jag fick så svårt andas att jag var tvungen åka in och då tog dom prover.

 19. har inte vaccinerat mig och kommer troligen inte att göra det heller. För inte så länge sen hade vi fågelinfluensan och nu svininfluensan och nästa år kommer kanske rått influensan om vi håller på att vaccinerar oss mot allt som kommer så blir det till slut att det blir resistens mot vaccinet vi tar och är då till ingen nytta. Har redan hänt med sjukhuset i varberg doch gällande resistens mot antibiotika. Sen är det ju faktiskt människor som blivit sjuka och till och med dött av att ta vaccinet så vem säger att man inte dör av att ta det eller inte ta det. Bara min åsikt sen kan det hända att den ändras.

 20. Jag tänker inte heller vaccinera mig!
  Det är som du säger, så osäkert. Jag vill inte spruta något i min kropp som jag inte vet vad det är, som inte är testat en lång tid. Jag vill inte heller ha kvicksilver i min kropp. Man vet ju knappt vilka biverkningar man får, har läst så många olika saker överallt. Jag tillhör inte heller någon riskgrupp, så om jag får det tvivlar jag på att jag kommer bli dödsjuk & jag kommer ju inte direkt gå ut & smitta andra med flit, haha, som det låter på den som kommenterade dig.
  Nä, inget vaccin för min del.

 21. Jag ska vaccinera mig, pga att jag är i en riskgrupp,(diabetes.) samt att min läkare rekommenderade det. OM jag inte hade
  haft diabetes, så hade jag nog inte tagit det.. Jag vet inte..

 22. Åh jag börjar bli riktigt skraj nu när jag snart ska hem till kalla Sverige igen… jag vågar inte vaccinera mig, inte pga kvicksilver utan för att det är så pass otestat! Och har hört om folk som blivit väldigt dåliga av det..Min hälsa är ju inte bra så i mitt fall är det nog pest eller kolera, tror jag löper lika stor risk att bli riktigt sjuk av vaccinet :( Dessutom har jag en massa läkemedelsallergier…
  Tyvärr är det ju så att de som sällan får vanlig influensa har mindre försvar mot denna influensa.
  Jag KAN ev ha haft det redan i våras då jag var otroligt sjuk i flunsa (blivit smittad av folk från Californien)

 23. Jo det stämmer bra det, du har inte drömt :P
  Jag vet inte hur det fungerar, tror inte direkt att dom kan tvinga en (hoppas jag). På vissa arbetsplatser krävs det dock att man är vaccinerad för att få jobba, men det gäller nog på såna ställen som har varit mest utsatta för svininfluensan….

 24. Jag ska vaccinera mig, men det är mestadels för att jag jobbar inom vården och inte för rädslan att bli smittad och sedan dö. Men det är bra om fler vaccinerar sig eftersom skyddet hjälper att utrota sjukdomen då. :)

 25. Jag ska vaccinera mig, framför allt av solidariska själ, har en kusin med en ettårig dotter (som visserligen ev. kan vaccineras, från början sa de nej till barn under tre år, men ev. blir det ändrat) och för att jag har en vän som är gravid och jag vill inte utsätta henne eller barnet för risk. Men för min egen del är jag inte orolig, det är ingen katastrof om jag blir sjuk, även om jag självklart inte vill det.

  Skillnaden mot vanlig influensa är att vanlig influensa vanligen drabbar äldre eller folk med nedsatt immunförsvar, och att många människor har någon form av försvar (antikroppar mot det). När det gäller svininfluensa drabbas många yngre, fullt friska människor i regel, möjligen med tillfälligt nedsatt immunförsvar. Och om det är så att stora delar av den arbetsföra befolkningen slås ut samtidigt, då får vi problem, om det inte finns folk som kan jobba. Och det är delvis där problemet ligger.

  Sen är ju frågan, som vi nu inte får svar på, vad hade hänt om vi inte hade vaccinerat överhuvudtaget? Då hade folk varit arga över det.

  Sen finns det risker med alla vaccin, likaså som det finns biverkningar med alla mediciner, t.o.m. sådana simpla såsom ipren och alvedon har en lista bifogad med biverkningar. Och det är inte så att alla komponenter i vaccinet är helt nya och oprövade, de flesta har (som jag förstått det) förekommit i tidigare testade mediciner eller vaccin.

  Men man kan inte tvinga någon att vaccinera sig, det är upp till var och en och väga för och nackdelar mot varandra. Och man kommer långt med sunt förnuft, som att hålla en god handhygien och STANNA HEMMA när man är sjuk.

 26. Som jag skrivit i ett av mina inlägg så kan man minsann vara SMITTBÄRARE trots att man vaccinerat sig själv, så genom att vaccinera sig kan man bara skydda sig själv och ingen annan! Eftersom viruset redan börjat att gå runt är många smittbärare utan att ens veta om det och ja, sånt sprider sig fort.. Så ja, ska man vaccinera sig ska man göra det för sin egen skull OCH ingen annans.. Jag blir så trött! Och nej jag ska inte vaccinera mig, om jag skulle gjort det skulle det ha vart för min skull och ingen annans.. Stå på dig! Kram!

 27. Alltså hysterin kring det här börjar likna den hysterin man ser i katastroffilmer, ni vet de här korkade människorna i början som skriker och gapar högst för någon anledning och förvånas över att alla inte delar samma åsikt, men som också är de som trillar av pinn först?
  För min del är inte skälen starka nog än för att vaccinera sig. Vem vet vad vaccinet har för biverkningar om fem år? Det går att hålla sig rätt frisk med KanJang och handhygien, ta en tidigare tunnelbana till jobbet för att undvika flest människor och lite sunt förnuft. Om sedan alla kunde se till att nysa och hosta i armvecket istället för på personen mittemot och låta bli att ta med sina ungar till jobbet trots att de är febriga och sjuka så skulle det säkert minska smittspridningen också…

 28. Det finns många som inte kan vaccinera sig. Jag kan inte och ngt som jag inte gillar är att få på hopp om det som du citerade i inlägget! Den person som skrev det kan ju vaccinera sig då och låta andra välja själva! Det finns dom som inte tillhör risk grupperna som inte kan vaccinera sig så om de inte har ngt lösning på det kan dom lika gärna vara tysta…! Skulle jag ta vaccinet skulle jag enligt läkarna troligtvis dö av att bara ta det. det är mkt som spelar in och ingen kropp är den andra lika! DRA INTE ALLA ÖVER KANT gör det du tycker är rätt coh tala inte om för ANDRA vad dom ska tycka och gör!!!!

 29. Jag ska heller inte vaccinera mig då jag är gravid och tänker inte utsätta mig och mitt foster för något som knappt är testat överhuvudtaget i synnerhet inte på gravida.
  Och som någon skrev i en tidigare kommentar så kan man alltså vara smittbärare även om man tagit vaccinet och kan således fortfarande smitta andra.

  Den typen av kvicksilver som vaccinet innehåller(etyl) kan mycket väl vara farligt för kroppen;
  http://www.amalgamskadefonden.se/default.asp?id_Page=188
  Många andra länder har valt att köpa in kvicksilverfria vaccin och jag önskar att även Sverige hade gjort det valet..

  Man använder ofta argumentet att detta vaccin(Pandemrix) inte är farligare än vanligt turistvaccin eller vaccinet mot säsongsinfluensan, dock förbjuds gravida kvinnor att ta dessa vaccin men rekommenderas vaccinet mot svininfluensa.. Mycket märkligt anser jag.

  Det har hittills dött ca 1 700 personer i världen av svininfluensan medan det dör 250 000-500 000 personer om året i vanliga influensan…

  Jag har vänner som är gravida och valt att vaccinera sig och jag respekterar deras val, jag respekterar även de som väljer att inte vaccinera sig oavsett anledning.
  Alla har ett val och ingen är ”dum i huvudet” oavsett vilket beslut man fattar…

  Kram Johanna

 30. Jag tänker absolut inte vaccinera mig.
  Tror inte ens att de finns en ”svininfluensa” tror att det bara är en vanlig influensa. Media har förstorat upp allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *