bildstöld – det är inte ok.

bildstöld – det är inte ok.

Nej det är inte ok för ett företag att göra reklam för sitt företag med bilder som jag äger utan att ens kolla med mig om det är ok först och sedan ge mig svaret ”Du ska vara glad att dom syns.” Verkar det som att jag är glad? Svar: Nej. Hade jag inte gett personen en lektion i upphovsrätt lagen redan och personen hade frågat mig om det är ok så kanske…men ändå inte då man i reklamen gör reklam för en annan fotograf. Varför då använda mina bilder? Varför ska jag vara glad? På vilket sätt gynnar det mig? Jag får inte betalt för det och mitt namn står inte ens med?

Alla som själva jobbar som fotografer eller har det som hobby (som mig) förstår nog min frustration.

Det är inte ok att använda någon annans bilder i reklamsyfte utan att fråga, absolut inte! Det kallas nog faktiskt bildstöld.

Jag fick tips om Bildombudsmannen av några fotografpolare (jag har ju bara cirka 50 stycken ;P), där kan ni få hjälp med liknande tvister – superbra.

Jag låter ingen sätta sig på mig, vän eller inte vän. Man behandlar inte sina vänner på det här sättet. Bara för att vi känner varandra så blir det inte mer ok, snarare tvärtom!

Så gott folk, jag vet att bildstöld sker oftare än det borde (helst i bloggvärlden)..sluta sno andras bilder, fråga om lov eller kort och gott betala för att få använda bilden. Hur svårt är det? Folk borde verkligen läsa på om upphovsrättslagen. Härligt att jag har vänner som kan den både framlänges och baklänges <3 Herregud jag blir nervös om jag glömmer bort att länka en fotograf till någon av mina modellbilder eller om jag varit på en stor bloggfest och till slut tappar kollen på vem som tagit vilken bild så jag glömmer länka den som tagit bilden ;)

Om ni undrar, är ett företag som använt bilder som jag tagit till att göra reklam för sitt företag utan att ens kolla med mig om det är ok och sedan beter sig som att jag ska vara glad över det hela.

Hoppas någon stackare orkade läsa all text, haha ;)

22 svar på ”bildstöld – det är inte ok.

 1. Männsika! Det är väl han/hon som ska vara glad, att du inte anmäler det.
  Jag förstår mig inte på folk ibland. Hade det varit jag hade jag bett om ursäkt och tagit bort bilden. Svårare är det ju inte!

 2. Ja herregu det finns många idioter!
  Har varit med om liknande att folk inte lär sig!!

  Å jaa kissen är det sötaste på jorden skulle jag tro =)
  kan kolla på den videon om och om igen =)))

 3. eller hur, hur gynnar det dig om du inte fått betalt eller ditt namn inte står med :S

  i bloggvärlden tycker jag man åtmindtonde ska fråga eller länka direkt om man ”lånat” nåns bild! (något även jag borde bli bättre på!)

 4. Men va drygt. Man tycker ändå att ett företag borde veta bättre än en liten fjortis som precis blivit utsläppt på nätet….

  Men att sno bilder förekommer i alla åldrar tyvärr. Drygt att folk bara verkar bli dummare och dummare när det gäller sånt.

 5. Jag orkar läsa. Vad är meningen med att skriva saker om ingen läser? Jag skriver många gånger långt men vet att inte alla läser, men många gör det och det är det viktigaste.

  Jag tar många bilder, och vet mycket väl till lagen om upphovsrätten. Men ibland så bryr jag mig helt ärligt inte. Jag skulle aldrig ta ”nya och fräscha” bilder, exempelvis modellbilder och liknande utan att länka eller så. Men som när man tar roliga bilder som har funnits i flera år, eller bilder om Thailand och liknande från Ving.se så orkar jag inte bry mig. Men visst, rätt ska vara rätt och det är jobbigt om man själv råkar ut för att folk tar bilder från en och använder dem som om de vore ens egna. :)

 6. Jag läste hela, och förstår dig.. :) Upphopvsrätt gäller inte bara bilder, utan även ljud och text. Så glöm inte bort att betala för din musik och filmer.. (inte bara till dig C, utan det kanske är folk som läser alla kommentarer som kan bli uppläxade)

 7. Det är konstigt att dom tycker att du ska vara glad att dom syns när de inte ens framkommer att det är dina bilder alls..! Dom borde ju veta vad som är rätt och fel om man är i branschen, annars ska man nog dra sig ur den innan det blir för dyrt..!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *